Eğitim ve kültürel faaliyetler ile halkın büyük şehirlerle fazla ilişki kurması, çok sayıda insanımızın  Avrupa  ülkelerine  işçi  olarak  gitmesi,  ilçenin  kısıtlı  olan  sosyal  hayatını modern  hale getirmiştir.

Özellikle  Türkiye  Cumhuriyeti’nin  önemli  yapı  taşlarından  olan  öğretmen  okullarından  “Akçadağ  Köy  Enstitüsü”nün  burada  kurulmuş  olması  Cumhuriyetin  yöremiz  için  en  önemli  yatırımlarından  birisi  olmuş  ve  ilçenin  kaderini  değiştirmiştir.  Bu  okulda  gerek  Akçadağ  ve  köylerinden  gerek  Doğu  Anadolumuzun  diğer  illerinden  yüzlerce  öğretmen  yetişmiştir.  Bu  yüzden  Akçadağ  memuru  bol  bir  ilçedir  ve  okuma  yazma  oranı  %98  gibi  yüksek  bir seviyededir.

İlçe  merkezinde  4  ilköğretim  okulu,  hemen  her  beldede  veya  köyde  birer  ilköğretim  okulu  bulunmaktadır.  Her  köyde ve  birçok  mezrada  okul  binası  bulunmaktadır.  (Taşımalı  eğitimden  dolayı  şimdi  bazı  köyler  en  yakın  merkezlere  taşınıyor)  İlçe  merkezinde  3,  Bahri,  Esenbey,  Kepez,   Kozluca  ve  Ören  beldelerinde  1’er  ve  Anadolu  Öğretmen  Lisesi  olmak  üzere  dokuz  lise  mevcuttur.